Ultralydsscanning i praksis 


I juni 2021 blev der afsat midler af til et forskningsprojekt omkring ultralydsscanning, som 250 praktiserende læger kan deltage i. Men er muligheden for ultralydsscanning overhovedet relevant for måden, der arbejdes i danske lægehuse og -klinikker? Vi har spurgt speciallæge i almen medicin, Uwe Lorentzen, som sammen med sine kollegaer på Allerød Lægeklinik har gode erfaringer med brugen af ultralyd i almen praksis. 


Hvordan kan ultralyd anvendes i almen praksis? 

"Ultralyd kan anvendes til en lang række undersøgelser, eksempelvis urologi, pædiatri, graviditet, til undersøgelse af hjerte/kar eller led, muskler og sener. I Allerød Lægeklinik har vi anvendt ultralyd i de seneste 10 år. I dag har vi to ultralydsscannere, som deles mellem fire faste læger og to uddannelseslæger. Alle vi faste læger anvender ultralydsscanning dagligt til hurtig diagnostik i mange situationer. Derudover er undervisning og supervision i ultralydsscanning hos os en fast del af vores kliniske videreuddannelse af vores uddannelseslæger." 

Ultralyd kan blandt andet anvendes til:


Urologi
Urinretention, bestemmelse af residualurin, afløbshindring fra nyrer (hydronefrose).
 

Pædiatri
Måling af rectumdiameter (til hurtig og smertefri undersøgelse af forstoppelse). 
 

Hjerte/kar
Måling af diameteren på hovedpulsåren (til at be- eller afkræfte udposning på hovedpulsåren).
 

Gynækologi
Undersøgelser i forbindelse med graviditet, for eksempel tidlig graviditet, hvor langt er patienten henne eller graviditet i livmoderen. Kan derudover anvendes til undersøgelse af muskelknuder/fibromer i livmoderen, cyster på æggestokke eller til undersøgelse af, om spiral er placeret korrekt. 
 

Abdomen
Undersøgelse af maveregionen, for eksempel væske i bughulen, galdesten eller galde-blærebetændelse.
 

Undersøgelse af led, muskler og sener
Undersøgelse af skulderinflamationer, tennisalbue og lignende.

 

Kilde: Uwe Lorentzen

Hvorfor mener du, man bør anskaffe sig et ultralydsapparat til sin praksis? 

"Jeg mener, det er en rigtig god idé at anvende ultralyd som praktiserende læge, da du hurtigt og nemt kan få en god og brugbar undersøgelse af din patient, som du hermed kan agere ud fra. Hermed undgår man at skulle sende en patient videre til andre speciallæger eller sygehuse, og patienten opnår hermed også hurtigere svar og hermed også potentielt får hurtigere behandling. Det er eksempelvis en klar fordel at kunne bekræfte over for en gravid patient, at fosteret lever, selvom patienten oplever blødning."

Er der andre fordele ved ultralydsscanning for patienten? 

"Udover ofte at kunne give patienten hurtigt svar, så er det også et godt, pædagogisk redskab, da patienten ofte kan se med på skærmen. På den måde kan man gøre det mere synligt for patienten, hvis der er behov for at træne blæretømning, eller man kan vise, at medicinen virker, idet residualurin er blevet meget mindre."

Er der nogle ulemper ved at anvende ultralyd i praksis? 

"Jeg synes generelt, ultralydsscanning i praksis er en god idé - og alle læger kan lære at bruge en ultralydsscanner. Når man først kommer i gang, er indlæringskurven stejl, og der er mange typer af scanninger, man kun skal prøve et par gange, før man hurtigt bliver bedre og mere sikker. Samtidig er der efterhånden et stort udvalg af kurser, hvor man kan lære om ultralysscanninger på en række forskellige niveauer - fra det helt basale til de mere avancerede scanninger. Den største udfordring er dog, at det er et dyrt apparat at anskaffe - og så tager det selvfølgelig også ekstra tid, som i dag ikke honoreres. Det står i modsætning til andre speciallæger, som får et sygesikringshonorar for at udføre scanninger. Men overordnet synes jeg, ultralydsscanning i praksis har mange fordele - både for lægen, men også for patienten."


Er du i blandt de 250, som skal deltage i ultralydsprojektet?

Er du i blandt de 250 praktiserende læger, som skal deltage i det kommende forskningsprojekt omkring brugen af ultralydsscannere i almen praksis?

Vi kører netop nu og frem til 31. december 2021 et godt tilbud på E2 ultralydsscanner fra Hitachi/SonoScape - og vi giver dig samtidig mulighed for at indkøbe ultralydsscanneren gennem en afdragsordning. 

Download løsbladet og læs mere om dine muligheder.* 

Download løsblad

*Tilbuddet er ikke afgrænset til deltagere i forskningsprojektet, men er derimod åbent for alle - kontakt os gerne, hvis du ønsker at høre mere om dine muligheder.  

Kontakt os for at høre mere

Er du nysgerrig på, hvilke muligheder du har for at få ultralyd i din lægepraksis? Så kontakt os gerne og få en uforpligtende snak omkring dine muligheder.

Du kan kontakte din lokale ABENA-konsulent for at høre mere. Du kan også kontakte os via ABENAs kundeservice:
phone 74 31 15 44
mail Send mail

Du kan også meget velkommen til at udfylde vores kontaktformular - så kontakter vi dig hurtigst muligt. 

keyboard_arrow_up
Loading...