En grøn omstilling kan sagtens starte i det små

I både Storbritannien, Sverige og Danmark er der kommet øget fokus på bæredygtighed i lægeklinikker. I Danmark har en række medlemmer af DSAM opstartet interessegruppen ”Grøn Praksis”, hvis formål er at støtte op om udviklingen af en mere bæredygtig primærsektor. Det er en positiv udvikling med stort potentiale, mener salgskonsulent ved ABENA, Karen Berner Skipper.

I både Storbritannien og Sverige går myndigheder og interessegrupper sammen om at udvikle deres respektive landes lægehuse og -klinikker i en mere bæredygtig retning. Tendensen ses også i Danmark, hvor en række medlemmer af Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har skabt interesseorganisationen ”Grøn Praksis” for at sætte fokus på bæredygtighed i danske lægehuse. I ABENA byder man det forøgede fokus velkomment, da virksomheden over en længere periode har fornemmet ønsket om grøn omstilling hos lægeklinikkunder. Karen Berner Skipper, der til daglig arbejder som salgskonsulent i ABENAs salgsdivision for lægehuse og -klinikker, er én af dem, der har mærket til interessen for bæredygtighed. Dog har hun også kunne fornemme, at det har været et svært emne for mange klinikker at begynde på. 

"Bæredygtighed er mange ting, og det kan være svært for det enkelte lægehus præcist at finde ud af, hvor de bør starte. Selvom man kan være tilbøjelig til at ville finde løsningen i et enkelt produkt, anbefaler vi, at man ikke kun tænker i indkøb af produkter – bæredygtighed handler ligeså vel om ansvarlig tænkning og løsninger, der giver værdi på tværs af områder," fortæller Karen Berner Skipper.

Små ændringer kan gøre en stor forskel

Som salgskonsulent har Karen Berner Skipper løbende dialog med lægehuse, som har svært ved at overskue, hvordan de skal omstille sig til at blive en mere bæredygtig praksis. Ifølge Karen Berner Skipper ligger problemet ofte i, at bæredygtighed rummer så meget, at man let kan miste overblikket. Derfor anbefaler hun, at man altid dykker ned i sine behov og ser på, hvordan man finder små og enkelte løsninger.

"Der kan være en fin gevinst i at kigge på noget så simpelt som ens papirforbrug. Nogle af mine kunder oplever, at de bruger for mange håndklædeark, fordi der kommer flere ud ad gangen, når de trækker papir fra dispenseren. Vælger man en model, som er foldet på en anden måde, eller måske vælger et produkt i tykkere kvalitet, så kan man faktisk mindske sit forbrug, fordi papiret nemmere kommer ud enkeltvist," forklarer Karen Berner Skipper, der også fortæller, at man faktisk kan reducere sit papirforbrug med op til 50 procent, hvis man vælger papir med Z- eller W-foldning frem for en C-foldning.

Det reducerede papirforbrug har også en anden heldig effekt – mindre forbrug betyder nemlig mindre affald.
"Hvis man bruger mindre papir, mindsker man også sit affald - og på den måde er man faktisk med til at mindske sit CO2-aftryk. Så små ændringer kan sagtens gøre en stor forskel, fordi det smitter af på andre områder," fortæller Karen Berner Skipper. 

Udfordr din leverandør

Selvom bæredygtighed sagtens kan startes i det små, anerkender Karen Berner Skipper også, at det kræver en vis indsigt i mulighederne for at kunne træffe et godt og velbegrundet valg. Derfor opfordrer hun til, at man gør brug af sin leverandør og trækker på den viden, de som fagfolk har – for der er ofte meget at hente.

"Vi har alle et fælles ansvar i et reducere det klimaaftryk, vi sætter på kloden. Derfor synes jeg godt, at man må stille krav til sin leverandør omkring de varer, man tilbydes som kunde. Vær ikke bleg for at udfordre din leverandør på, hvilke bæredygtige alternativer der findes til det produkt, du traditionelt køber. Du kan også lade leverandøren komme med et oplæg til, hvor i klinikken du kunne foretage en optimering til en mere bæredygtig løsning. Som oftest er leverandørerne meget villige til at hjælpe, og tit kan de også foretage nogle beregninger, som gør det nemmere for dig som kunde at se, hvad du reelt får ud af skiftet fra én løsning til en anden," afslutter Karen Berner Skipper. 

Se et udvalg af ABENAs bæredygtige papirsortiment
 

Kontakt din lokale ABENA-konsulent eller ABENA kundeservice for at høre mere om DIN pris på vores bæredygtige papirprodukter. 

Kontakt kundeservice
Tlf.: 74 31 15 44
Mail: laeger@abena.dk


keyboard_arrow_up
Loading...