Affaldssortering på skoleskemaet

Bogense Skole

 

I en spændende emneugen om Klima/affald satte Bogense Skole i Nordfyns Kommune gang i kildesortering foråret 2019. Siden har de implementeret udvidet sortering på alle skolens klassetrin – med stor succes.

5 tons mindre restaffald på 1 år

Med kun ét års kildesortering har Bogense Skole allerede skabt tunge resultater, som sætter positive spor i deres klimaaftryk. Med affaldssortering af plastik, pap og papir har skolen reduceret mængden af restaffald fra:

  • check31 tons i 2018 til 26 tons i 2019

Udover at sænke mængden af restaffald, som afbrændes, tjener Bogense Kommune nu også penge på at aflevere papiraffald til genanvendelse, så det kan indgå i produktionen af nye produkter. På et år er sortering og indsamling af pap og papir gået fra:

  • check 500 kg i 2018 til 1300 kg i 2019 

 

Start i det små

"Det blev en øjenåbner, da børnene skulle lære om klima og affald," fortæller Peter Lindskov, Serviceleder på Bogense Skole. Særligt har det overrasket, hvor mange plastiklåg der faktisk er på de skolemælk, der hver dag leveres og tømmes på skolen – ”Det er altså en hel del, som nu kommer til plastikgenanvendelse i stedet for til brændbart restaffald,” forklarer Peter Lindskov.

"Når man først får øjnene op for mængden af affald, så giver det blod på tanden,” udtaler Peter Lindskov.

Fra emneuge til en bred indsats

Efter emneugen og de mange øjenåbnere for både elever og lærere, spurgte nogle af børnene, om de på mandag så bare skulle glemme alt det, de havde lært om affaldssortering og smide alt i den samme affaldsspand igen?

Niks – her var skolens ledelse hurtigt klar til at rykke ind med en bredere indsats for skolens kildesortering. Emneugen var en god måde at få alle engageret og et godt startskud til en bred indsats, som jo skal løftes hver dag i flok, hvor hvert et skolemælkslåg tæller.

En langsigtet løsning

Bogense Skole har efter de gode resultater med første år med kildesortering af pap, papir og plast udvidet til flere fraktioner og integreret andre dele af skolen.

”Det smarte ved løsningen er, at den kan vokse med udviklingen i affaldsindsamlingen. I hjemmekundskab har vi nu efterfølgende også en station til glas og metal. Det næste step i projekt affaldssortering er indsamling af madaffald. Her har ABENA også en poseløsning, der passer vores behov og de kommunale retningslinjer,” fortæller Peter Lindskov.

Kom i gang med kildesortering

Gode råd fra Peter Lindskov
 

  • checkUndersøg krav til kildesortering i din kommune
  • checkInddrag elever/studernede/personale i indsatsen
  • checkInvestering skal til – men det kommer tilbage med fuld effekt
  • check​Fejr succeserne fælles
  • checkSpar med ABENA
  • checkVær ikke bange for at komme i gang - det er ikke så svært! 
keyboard_arrow_up
Loading...