1. Vælg den rette pose- eller sækkeløsning
Let affald | Papiraffald, let plast, engangsartikler.
Middel affald | Blandet pap, haveaffald, industriaffald, kontorpapir.
Tungt affald | Konserves, køkkenaffald, byggeaffald, glas.
Affald er mere end blot affald. Affald kan defineres ud fra type, hvilket er vigtigt at gøre, når du skal kildesortere korrekt. I arbejdet med mad vil man ofte have brug for at komme af med almindelig brændbart materiale, glas, flasker, plastik, pap og madaffald, som alt efter den lokale ordning skal sorteres forskelligt. For at vælge den rigtige løsning anbefaler vi derfor, at du analyserer dit affald og hermed dit behov.
Der findes mange forskellige løsninger til sortering af dit affald. I ABENAs sortiment finder du mere end 800 forskellige affaldsbeholdere samt forskellige pose- og sækkeløsninger. For at gøre det nemt for dig har vi udviklet et priksystem på vores poser og sække, så du nemt kan afkode hvilken type affald, posen er ideel til.
Re3
Re-duce/Re-use/Re-cycle er fremstillet af 100% industrielt affald fra poseproduktion, hvilket sikrer produkter i genbrug med høj kvalitet og lavere tykkelse.
Regenerat
Fremstillet af 100% regeneret plastaffald for mindst mulig påvirkning af miljøet.
Supersækken
Fremstillingsprocessen muliggør 50% reducering af tykkelsen, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Med dobbelt bundsvejs. En del af dette sortiment er også egnet til fødevarer.
Udvalgte produkter
Supersække
2. Placér affaldsbeholdere nemt og tilgængeligt
Det er lettest at komme godt i mål med sin kildesortering, når processen bliver gjort så let som muligt for medarbejdere og gæster. Sørg for at have det rigtige antal af affaldsbeholdere stående de steder, hvor der ofte genereres skrald. Mangler du løsninger til køkkenet, kan du med fordel overveje på hvilke stationer, I oftest har hvilket skrald og herefter placere en affaldsbeholder til formålet. På den måde bliver det nemt at kildesortere korrekt.
Udvalgte produkter
BonTon
Sækko-Boy
3. Inddrag alle medarbejdere
At få kildesortering til at fungere kræver, at alle medarbejdere er med på, hvordan sorteringen gøres korrekt. Derfor anbefaler vi, at alle medarbejdere inddrages og får information om i hvilke spande, affaldet skal smides.
Mangler du inspiration til, hvordan du og din virksomhed kommer i gang med at inddrage alle medarbejdere? Læs mere om, hvordan Bogense Skole i Nordfyns Kommune har haft stor succes med at udbrede kildesortering ved hjælp af blandt andet elev- og medarbejderinvolvering.
4. Brug farvekodning og piktogrammer
I en travl hverdag kan det være svært at have overblik over, hvilken type affald der skal i hvilke beholdere – og er der mange medarbejdere og gæster eller mange typer af affald, bliver risikoen for fejlsortering stor. Du kan med fordel benytte dig af både farvekodning og skiltning, der hjælper affaldet på rette vej.
Miljøstyrelsen, KL, Dansk Affaldsforening og Innovationsbureaet Futu har sammen udviklet en række piktogrammer for affald. Piktogrammerne er udviklet på tværs af flere organisationer for at sikre en fælles visuel kommunikation, når man taler om affaldshåndtering. Disse piktogrammer kan du derfor også opleve på mange genbrugspladser – og det gør det ekstra nemt at genkende og bruge, når der skal sorteres på arbejdspladsen.
Piktogrammerne kan let påsættes på både affaldsbeholdere eller på området omkring affaldsbeholderne.
Husk - kend din kommunes affaldshåndtering
Kildesortering er et begreb, du med meget stor sandsynlighed har stiftet bekendtskab med i dit daglige arbejde. Medier og politikere taler om grøn omstilling, hvor kildesortering er en vigtig indsats i kampen for en grønnere klode – og der etableres både kort- og langsigtede affaldsdirektiver fra EU, som sætter nye rammer for både private og virksomheders kildesortering. EU har blandt andet følgende mål for europæisk affald:
Håndtering og indsamling af affald er en opgave, som drives af de danske kommuner. Fra juli 2021 skal alle 98 kommuner sortere i 10 fraktioner for at strømline og ensrette affaldsmængderne i Danmark.