Workshop om bæredygtighed blev en øjenåbner

Case-studie fra Kollund Privathospital

 

"Det har været en uvurderlig hjælp for os.”

Sådan siger Elin Nielsen-Gehrt, Direktør ved Kollund Privathospital. I vinteren 2019/2020 var Kollund Privathospital på besøg ved Eva Tansem Andersen, Bæredygtigheds- og Udviklingschef i ABENA til en faglig workshop og sparring omkring bæredygtighed.

Selve processen blev faciliteret af en ekstern person, som kunne udfordre os på vores mange forskellige holdninger og opfattelser af bæredygtighed. Det har gjort, at vi fik en god diskussion og fælles forståelse af, hvad vi hver især forstår ved bæredygtighed,” fortæller Elin Nielsen-Gehrt.

Til at hjælpe med at sætte ord på de mange tanker og holdninger til bæredygtighed, introducerede Eva Tansem Andersen, Kollund Privathospital for ABENAs dialogværktøj. 

Værktøjet består af en række dialogkort, der er med til at omsætte tanker og behov til helt konkrete bæredygtige tiltag. Ved hjælp af ABENAs dialogkort fik Kollund Privathospital hjælp til at balancere deres bæredygtige indsatser i forhold til de tre parametre, mennesker, miljøaftryk og økonomi, hvilket gjorde det nemmere for dem at vælge bæredygtige initiativer til og fra. Derved får Kollund Privathospital nu bæredygtige løsninger, der passer til deres behov.

Workshoppen var tilrettelagt som en struktureret proces, hvor vi kom vidt omkring, men samtidig blev holdt på banen af en neutral tovholder, der ikke havde relationer ind i vores personalegruppe,” fortæller Elin Nielsen-Gehrt og fortsætter ”Vi fik virkelig taget nogle gode diskussioner og blev udfordret på vaner og rutiner – hvad man gør rent per automatik. Processen gjorde, at vi fik hjælp til selvhjælp, fik sat ord på velkendte problemstillinger og blev bevidste om vores uerkendte behov.” 

FN's 17 verdensmål

Bæredygtighed er en hjertesag for Elin Nielsen-Gehrt, og har været det i mange år. Alligevel har en hverdag med en travl daglig drift taget al fokus.

Hele processen startede egentlig med en interesse for FN’s 17 verdensmål, og hvordan vi kunne implementere dem i vores virksomhed,” siger Elin Nielsen-Gehrt.

Under workshoppen med ABENA fik Kollund Privathospital hjælp til at omsætte hvert enkelt mål til en reel handling i praksis. Derudover var der mulighed for at stille spørgsmål til ABENAs produktspecialister, som også kunne udfordre på muligheder for mindre miljøbelastende løsninger ud fra Kollund Privathospitals konkrete behov og ønsker.

Sammen om en bæredygtig udvikling

Den dag i dag arbejder Kollund Privathospital forsat med at implementere deres udvalgte fokusområder. Ud af de mange initiativer, har de valgt at arbejde med tre områder ad gangen og så vende tilbage til dem løbende, for at sikre kontinuerlig forbedring og optimering. Elin Nielsen-Gehrt fortæller, at personalet er topmotiveret og ønsker et stærkt samarbejde i at løfte den bæredygtige ambition.

Med afsæt i de drøftelser vi havde på workshoppen, har vi nu et fælles afsæt og en fælles målsætning, der gør at vi kan tage store skridt til at komme videre,” fortæller Elin Nielsen-Gehrt.

Som en krølle på det hele, blev det meget tydeligt for mig undervejs, at jeg også kunne se det som en teamøvelse, hvor jeg blev opmærksom på, hvor i personalegruppen der kunne være barrierer og forbehold mod de nye forandringer,” indskyder Marianne Quorp Kjærgård, Udviklings- og Projektleder hos Kollund Privathospital.
 
De nye bæredygtige tiltag hos Kollund Privathospital har vækket stor interesse og begejstring hos både patienter, læger, specialister og personale.

Vi håber at kunne sætte en ny trend i bevægelse, og at vores læger og specialister tager det med hjem og implementerer det på eget sygehus. Så er målet nået for, at vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid for sygehussektoren,” afslutter Elin Nielsen-Gehrt.

Kom godt i gang med din grønne omstilling

Gode råd fra Elin Nielsen-Gehrt
 

check  Afsæt tid til et grundigt forarbejde 

check  Find ud af, hvad bæredygtighed betyder for den enkelte medarbejder 

check  Skab et fælles sprog for forståelse 

check  Tag små skridt ad gangen (maks. 3 fokusområder)

check  Vær forberedt på, at en bæredygtig omstilling kræver til- og fravalg

check  Undersøg mulighederne for at skabe rentabilitet med eksterne samarbejdspartnere

keyboard_arrow_up
Loading...