Produkter til engangs- eller flergangsbrug
– hvordan vælger du?

 

Produkter til engangs- eller flergangsbrug
– hvordan vælger du?

I en intern analyse blandt ABENAs kunder siger mere end 50 procent af de adspurgte, at de ser produkter til flergangsbrug som en måde at fremme bæredygtighed på. Men er flergangsbrug altid den bedste og mest bæredygtige løsning?

Svaret herpå er ikke entydigt - og I ABENA mener vi, at der er mange facetter at overveje, når man skal tage et oplyst valg omkring engangs- og flergangsprodukter. Derfor har vi samlet en række spørgsmål, du med fordel kan tage stilling til, når du skal vælge en engangs- eller flergangsløsning.

Hvad betyder flergangsbrug?

Flergangsbrug betyder, at produktet skal vaskes efter hvert brug og ad den vej kan genanvendes mange gange, forudsat at produktet er vasket efter vaskeanvisningerne.

Produkter egnet til flergangsbrug er typisk lavet af et kraftigere materiale i modsætning til engangsbrug, hvor materialet er tyndt. Materialet er velegnet til vask med vand og sæbe, og det er ofte slidstærkt i brug, så det kan tåle vask og brug mange gange.

ABENA har et udvalg af produkter til flergangsbrug i forskellige produktkategorier, for eksempel kopper, glas, tallerkner, bestik, inkontinensundertøj, vaskbare sengeunderlag, gulvmopper, rengøringsklude og meget andet.

Hvilket behov har du?

Når du skal vælge dit produkt, er det vigtigt, at du har taget stilling til, hvad produktet skal kunne. Overvej derfor følgende:

  • Skal produktet bruges i et stabilt flow, eller er der perioder med spidsbelastning, hvor det kræves, at du med kort varsel kan få flere produkter i brug?

Eksempel: Kopper, bestik og andet service til festivaler, skole- og idrætsarrangementer eller åbent hus-arrangement. Hvis du kun skal bruge eksempelvis service til ét bestemt arrangement, kan du overveje, om det er bedre at indkøbe engangsprodukter til formålet, da disse ikke skal vaskes eller opbevares efterfølgende.  


Har du adgang til tilstrækkelige vaskefaciliteter?

Brugen af produkter til flergangsbrug skaber et behov for at kunne vaske produktet efter brug. Overvej derfor følgende:

  • Er der adgang til tilstrækkelige vaskefaciliteter, som kan håndtere krav til vask og hygiejne efter retningslinjerne fra for eksempel Fødevarekontrollen eller Sundhedsstyrelsen?

Tip: Skal produkterne anvendes et sted, hvor der er særlig smitterisiko, kan et engangsprodukt være en mere smittebegrænsende løsning.


Har du fysisk plads og medarbejderressourcer til rådighed?

Både før og efter vask stiller brugen af flergangsprodukter behov til både dine fysiske omgivelser og de ressourcer, du har til rådighed. Overvej derfor følgende:

  • Har du fysisk plads til at håndtere og opbevare både beskidte og rene flergangsprodukter, så du opbevarer produkterne korrekt og undgår krydskontaminering?
     
  • Har du medarbejderressourcer til at indsamle de urene produkter og til at sørge for, at de rene produkter kommer tilbage til brugsstedet?

Tip: Vi anbefaler, at du anvender et rullebord eller lignende til at fragte dine flergangsprodukter rundt, da du på den måde indtænker god ergonomi i opgaven. Tænk derfor gerne over, om der er trapper eller elevator på din lokation, så du hermed kan overveje, om flergangsprodukter er den ideelle løsning.


Hvad er din investeringsvillighed?

Om valget af flergangsløsninger er det ideelle for dig, afhænger også af hvor investeringsvillig, du er i købet af produkter. Overvej derfor følgende:

  • Ønsker du på kort sigt at afsætte økonomi til at indkøbe et flergangsprodukt, hvor du først kan se indtjeningen af investeringen om lang tid?

Tip: Vær opmærksom på, at der kan ske svind af produkter i perioden, hvor du skal tjene produktet hjem, for eksempel kopper eller underlag, som kan gå i stykker.


Kan produktet genanvendes efter brug?

Når man overvejer at indkøbe flergangsprodukter, kan det være en god idé at undersøge, hvordan produktet skal bortskaffes, og om det kan genanvendes. Overvej derfor følgende:

  • Hvordan skal dit udvalgte produkt bortskaffes – og er dette en bortskaffelsesmetode, som er nem for dig at udføre eller implementere?

Tip: Langt de fleste flergangsprodukter vil kunne bortskaffes til genanvendelse/recirkulering i én af de 10 affaldsfraktioner, som begynder at blive anvendt i affaldssorteringen i Danmark fra 1. juli 2021. Vælger du et produkt, som kan sorteres under én af de 10 affaldsfraktioner, kan du hermed sikre, at produktet kan genindgå helt eller delvist som en del af et nyt produkt. 

Sådan arbejder andre virksomheder med bæredygtighed

Det kan være forskelligt, hvilke bæredygtige løsninger som fungerer godt for den enkelte virksomhed. Dog kan man ofte finde brugbar inspiration i, hvordan andre virksomheder har tænkt bæredygtighed ind i dagligdagen. Se vores samling af kundecases og bliv klogere på, hvordan andre virksomheder og organisationer arbejder med bæredygtighed. 

Gå til cases

 

keyboard_arrow_up
Loading...