Vådligger

​At være vådligger er ikke det samme som at være inkontinent. 
Der er andre årsager til at børn bliver vådliggere.
Ufrivillig vandladning er ofte arveligt betinget. Undersøgelser viser, at ca. 15 % af alle børn i 7-års alderen har natlig vandladning (Kontinensforeningen, 2008). Man taler om ufrivillig natlig vandladning, hvis barnet tisser i sengen om natten efter 5-års alderen og der er stor forskel på, hvor ofte børn tisser i sengen om natten. Det kan være alt fra én nat om måneden til flere gange hver nat.

Hvordan ved jeg, om mit barn er vådlægger?

Som ofte er sengen meget våd, men der er ingen problemer om dagen. Der er mange små vandladninger generelt igennem døgnet, om dagen mere end 7.  Evnen til at vågne, når blæren er fyldt, er ikke udviklet endnu. Er barnet ca. 6 år og har ufrivillig natlig vandladning bør man kontakte sin egen læge for at få undersøgt, hvad årsagen er til problemet. Ufrivillig, natlig vandladning kan have flere årsager.

Uddybning af årsager til at blive vådligger: 

  • Hormoner. Mange børn har en forsinket udvikling af døgnrytmen, der normalt skulle få barnet til at producere mindre urin om natten. Dette styres af det anti-diuretiske hormon, som dannes i hypofysen i hjernen. Normalt udskilles hormonet i større grad i blodet om natten og det medfører, at der ikke bliver produceret så meget urin. Mangler stigning i hormonet, produceres der mere urin, end blæren kan rumme, og det kan medføre ufrivillig, natlig vandladning.
  • Blærens størrelse. Blærens rummeevne udvikler sig i løbet af barnealderen. Hos nogle børn er rummeevne sent udviklet i forhold til barnets alder. Urinproduktionen i løbet af natten kan være normal, men blæren er ikke stor nok til at rumme urinen.
  • Ubalance. Ufrivillig natlig vandladning kan skyldes en samlet ubalance mellem urinproduktionen i løbet af natten og blærens rummeevne, samtidig med at barnet mangler evnen til at vågne, når blæren er fyldt.
keyboard_arrow_up
Loading...